Papp Gréta
 

Profilok:  Rejtőné Papp Gréta I.osztályú játékvezetőHa az utcán szembejönne velünk, nehezen hinnénk el erről a fiatal, mosolygós hölgyről, hogy nemcsak két kisgyermek boldog anyukája, hanem merész álmokat szövögető röplabda játékvezető is. Sőt, az országos JT-ben már bizottsági tagként is megválasztásra került. Bár a röplabda játékvezetők kis családjában mindenki ismeri egymást, hátha mégis tudunk újat írni róla.
 

Herpai László: Mi a legfrissebb pozitív élményed a röplabda játékvezetéssel kapcsolatosan?
Papp Gréta: Nagy örömömre szolgált, hogy Debrecenben, a 13. Eötvös Kupa női döntőjén Hóbor Béla mellett II. játékvezetőként működhettem. Hatalmas várakozással készültem a mérkőzésre, hiszen ő az, aki játékvezetőként már szinte mindent elért. Minden feltörekvő játékvezetőnek példaképe lehet.
Ez a mérkőzés más szempontból is fontos volt számomra. Szőke Béla, aki a debreceni röplabda játékvezetés egyik meghatározó alakja volt, ezen a mérkőzésen fejezte be aktív játékvezetői pályafutását. Megható volt, amikor néhány labdamenet után jelképesen átadta nekem a sípját, mint a fiatal generáció egyik képviselőjének.
H.L.: miért választottad hobbyként a játékvezetést?
P.G.:
Mint a legtöbb röplabda játékvezető, korábban én is röplabdáztam. Miután befejeztem az aktív játékot ez jó lehetőség volt arra, hogy a röplabdázás közelében maradjak. Arra viszont egyáltalán nem gondoltam, hogy a játékvezetésben milyen sok lehetőség rejlik.
H.L.: kitől tanultál eddig a legtöbbet a pályafutásod során?
P.G.:
Miután elvégeztem a III. osztályú tanfolyamot sok diákolimpiai mérkőzést vezettem. Ezek során sokat tanultam Varga Árpád kollégámtól, aki egyben az oktatóm is volt a tanfolyamon. Nagy lelkesedéssel magyarázta a játékszabályokat és az ő sokéves rutinja rengeteget segített az első mérkőzéseimen.
Később, amikor II. osztályú minősítést megszereztem, elkezdtem olyan mérkőzésekre járni, ahol I. osztályú vagy nemzetközi minősítésű játékvezetők működtek. A mérkőzéseket figyelve sok hasznos dolgot "lestem el" tőlük.
 

H.L.: : a tanítvány időnként már tanárként is besegít. Igaz ez?
P.G.:
Igen, igaz. Pár évvel ezelőtt felkértek arra, hogy az alapfokú játékvezetői tanfolyamon vegyek részt, mint oktató, és azóta már a harmadik tanfolyamon segédkezek. Az oktatás során fontosnak tartom, hogy ne csak a szabálykönyvet ismertessem, hanem a játékvezetést is megszerettessem a hallgatókkal.
H.L.: női játékvezetőknél megkerülhetetlen a kérdés, főleg ha családjuk van: hogyan tudod összehangolni a civil szakmát, a családot és a játékvezetői hivatást?
P.G.:.: Nem könnyű összehangolni. Ha jól tudom, én vagyok az első olyan női játékvezető, aki két pici gyerek mellett újrakezdte a játékvezetést. Úgy gondolom, hogy a játékvezetést gyerekek mellett csak egy biztos családi háttérrel lehet csinálni. Nekem szerencsére ez az otthoni támogatás megvan, de sokszor még így is nehéz. Ha küldésem van egy mérkőzésre, igen nagy szervezést igényel az egész család részéről, hogy szabaddá tegyenek.
H.L.: A Játékvezetői Testület legutóbbi Közgyűlésén újabb elemmel bővült a paletta, hiszen "zöldfülűként" beválasztottak a Felügyelő Bizottságba. Mit vársz ettől a feladatkörtől, hogyan tudod segíteni a munkát?
P.G.:
Szeretem a kihívásokat, ezért is vállaltam el a feladatot. Jelenleg a Miskolci Egyetem jogász szakának hallgatója vagyok, ezért elsősorban a törvényi háttér ismeretével fogom tudni segíteni a munkát. Így mind a pénzügyi, mind a jogi szabályozással kapcsolatosan lesz hozzáértő ember a Bizottságban. Remélem, hogy hatékonyan fogunk majd együtt dolgozni.
H.L.: női mivoltod jelent-e valamiféle hátrányt az emelvényen, illetve az oszlop mellett?
P.G.:
Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor hátrányt jelent. Ezeket a helyzeteket kell jól kezelni. Egy nőnek sokkal határozottabban kell fellépni ahhoz, hogy kivívja ugyanazt a tiszteletet, mint a férfi kollégák. Kellő határozottsággal kell megjelenni és tevékenykedni a mérkőzés során.
H.L.: Céljaid, álmaid a játékvezetésben?
P.G.:
A legközelebbi célom, hogy az országos NB I-es keret tagja legyek. Remélem, hogy hamarosan alkalmasnak találnak arra, hogy magasabb szintű mérkőzéseket vezessek.
Távolabbi célom a nemzetközi minősítés megszerzése. Ugyan sokak szerint gyerekek mellett ezt nem lehet csinálni. Én úgy gondolom, hogy sok türelemmel, kitartással és kellő alázattal az ember elérheti a célját. Persze addig, amíg nagyon picik a gyerekek elég nehéz összeegyeztetni a gyermeknevelést és a céljaimat. De egyszer ők is felnőnek, és büszkék lesznek rám, amikor egy nemzetközi mérkőzésen fogok játékvezetőként működni.
H.L.: A példa adott, mert a szerb Zorica Bjelic is családanyaként érte el a röplabda játékvezetőként elérhető legmagasabb minősítést, hiszen már két év óta FIVB játékvezető. Ráadásul női játékvezetőként a múlt vasárnap első alkalommal vezetett Európa-bajnoki döntőt! Persze tehetség, sok lemondás és szerencse is kellett ennek eléréséhez. A kollégák nevében is szívből kívánom, hogy ezek nálad is "összejöjjenek" és álmaid megvalósulhassanak

Lejegyezte: Herpai László

 
                                                               
                          A fényképek az Eötvös kupa illetve a www.volley.hu honlapokról származnak